Liczba porcji: 4

Koszt: niski

Czas przygotowania: 1h 30min

Stopień trudnosci: średni

Kaloryczność: niska


Polska

Polska

Bakłażany nadziewane po algiersku I

Składniki

8 bakłażanów
2 łyżki ryżu
150 g baraniny bez kości
cebula 2 żółtka
2—3 łyżki oleju
szklanka wywaru z kości
2 łyżki tłuszczu do zasmażki
1,5 łyżki mąki
2—3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
przyprawa curry, czosnek
sok z cytryny lub kwas cytrynowy do smaku

Sposób przygotowania Bakłażany nadziewane po algiersku I

Bakłażany umyć, ściąć czubki od strony szypułki, obrać, przekrajać wzdłuż na połówki, wydrążyć środki specjalną łyżeczką, posypać połówki przyprawami i skropić sokiem z cytryny. Ryż opłukać, zalać dużą ilością wrzącej osolonej wody, ugotować, przepłukać ciepłą wodą, odsączyć. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, wymieszać z ryżem, zmielonym mięsem i żółtkami, doprawić; napełnić bakłażany, ułożyć w naczyniu, skropić pozostałym olejem. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, wlewać powoli zimny wywar szybko mieszając trzepaczką, połączyć z koncentratem pomidorowym, zagotować i doprawić. Zalać bakłażany i piec ok. 30 min.

Przepis Bakłażany nadziewane po algiersku I dodany 2009-02-02 13:42

Ocen ten przepis

Średnia ocen: 0
Oddano 0 głosów
Drukuj ten przepis Poleć ten przepis innym
Komentarze:
Komentarz:
Podpis:
Teraz ogladasz przepis Bakłażany nadziewane po algiersku I
Zobacz także inne Dania główne oraz:

Strona główna

Wszystkie przepisy

Encyklopedia składników

Poradnik kucharza

O Nas

Dodaj własny przepis

Szukanie zaawansowane

Ciekawe strony

Tapety

Kontakt

Promuj stronę

Newsletter

Bezpłatny newsletter kulinarny, wpisz swój email!

Sonda

Jak często gotujesz?
Codziennie
Co dwa dni
Dwa razy w tygodniu
Raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w miesiącu
Nigdy

Losowy składnik

Badian
Badian