Liczba porcji: 4

Koszt: wysoki

Czas przygotowania: 1h

Stopień trudnosci: średni

Kaloryczność: średnia


Polska

Polska

Bakłażany nadziewane ryżem

Składniki

8 bakłażanów
40 g grzybów suszonych
2 cebule
2 łyżki tłuszczu
natka pietruszki
1,5 łyżki oleju
pół szklanki śmietany
100 g ryżu
2 żółtka
50 g żółtego twardego sera
sól
pieprz i sok z cytryny lub kwasek cytrynowy

Sposób przygotowania Bakłażany nadziewane ryżem

Bakłażany umyć, ściąć czubki od strony szypułki, obrać, przekrajać wzdłuż na połówki, wydrążyć środki specjalną łyżeczką, posypać przyprawami i skropić sokiem z cytryny. Grzyby opłukać namoczyć i ugotować z dodatkiem pokrajanej cebuli. Ryż opłukać, zalać dużą ilością wrzącej osolonej wody, ugotować, przelać ciepłą wodą, odsączyć. Drugą cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, połączyć z ryżem, posiekanymi grzybami i posiekaną natką pietruszki oraz żółtkami, doprawić, napełnić bakłażany, polać olejem, upiec lub dusić do miękkości. Pod koniec pieczenia skrapiać śmietaną oraz posypać startym serem.

Przepis Bakłażany nadziewane ryżem dodany 2009-01-29 20:06

Ocen ten przepis

Średnia ocen: 0
Oddano 0 głosów
Drukuj ten przepis Poleć ten przepis innym
Komentarze:
Komentarz:
Podpis:
Teraz ogladasz przepis Bakłażany nadziewane ryżem
Zobacz także inne Dania główne oraz:

Strona główna

Wszystkie przepisy

Encyklopedia składników

Poradnik kucharza

O Nas

Dodaj własny przepis

Szukanie zaawansowane

Ciekawe strony

Tapety

Kontakt

Promuj stronę

Newsletter

Bezpłatny newsletter kulinarny, wpisz swój email!

Sonda

Jak często gotujesz?
Codziennie
Co dwa dni
Dwa razy w tygodniu
Raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w miesiącu
Nigdy

Losowy składnik

Jajko
Jajko