Liczba porcji: 3-4

Koszt: niski

Czas przygotowania: 1h 20min

Stopień trudnosci: łatwy

Kaloryczność: średnia


Polska

Polska

Bakłażany w śmietanie

Składniki

800 g bakłażanów
100 g tłuszczu
3—4 łyżki mąki
50 g twardego żółtego sera
pół szklanki śmietany
2—3 łyżki koncentratu pomidorowego
koperek
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania Bakłażany w śmietanie

Bakłażany umyć, ściąć czubki od strony szypułki, obrać i pokrajać ukośnie w niezbyt grube plastry. Posypać solą i pozostawić na 1 godz. Następnie posypać pieprzem oraz mąką i smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron na jasnozłoty kolor. Po usmażeniu ułożyć w płaskim naczyniu, zalać śmietaną połączoną z koncentratem pomidorowym, posiekanym koperkiem i przyprawami, posypać startym serem i zapiec w gorącym piekarniku. Podawać z ziemniakami i surówkami.

Przepis Bakłażany w śmietanie dodany 2009-01-29 19:46

Ocen ten przepis

Średnia ocen: 6
Oddano 1 głosów
Drukuj ten przepis Poleć ten przepis innym
Komentarze:
Komentarz:
Podpis:
Teraz ogladasz przepis Bakłażany w śmietanie
Zobacz także inne Dania główne oraz:

Strona główna

Wszystkie przepisy

Encyklopedia składników

Poradnik kucharza

O Nas

Dodaj własny przepis

Szukanie zaawansowane

Ciekawe strony

Tapety

Kontakt

Promuj stronę

Newsletter

Bezpłatny newsletter kulinarny, wpisz swój email!

Sonda

Jak często gotujesz?
Codziennie
Co dwa dni
Dwa razy w tygodniu
Raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w miesiącu
Nigdy

Losowy składnik

Sól
Sól