Liczba porcji: 5-6

Koszt: średni

Czas przygotowania: 1h 30min

Stopień trudnosci: średni

Kaloryczność: średnia


Polska

Polska

Barszcz czerwony z uszkami

Barszcz czerwony z uszkami

Składniki

Barszcz:
1kg czerwonych buraków
100g suszonych grzybów
1 duża cebula
sok z cytryny
ziele angielskie, liść laurowy
sól, pieprz, cukier, masło

Uszka:
150g mąki
2 jajka
grzyby z wywaru z barszczu
tarta bulka
sól i pieprz

Sposób przygotowania Barszcz czerwony z uszkami

Suszone grzyby dokładnie myjemy i moczymy przez 5 godzin w wodzie. Następnie gotujemy je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Odcedzamy je. Czerwone buraki obieramy i ścieramy na grubej tarce. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę, przyprawy, zalewamy wodą i gotujemy. Po zagotowaniu odcedzamy wywar i dodajemy go do wywaru z grzybów. Podgrzewamy to, doprawiając sokiem z cytryny, solą, odrobiną cukru i pieprzem. Dodajemy odrobinę masła, by rozpuściło się w barszczu i dobrze rozprowadziło.

Cebulkę do uszek bardzo drobno kroimy i szklimy na maśle, dodajemy drobno posiekane grzyby z wcześniej gotowanego wywaru, dodajemy bulkę tartą, czekamy, aż przestygnie, wbijamy jajko, przyprawiamy pieprzem i solą i dobrze mieszamy. Następnie ugniatamy ciasto z mąki i dużego jajka, które wałkujemy dość cienko i wykrajamy kwadraciki. Następnie układamy na nich farsz i sklejamy uszka. Gotujemy je na wrzącej wodzie tak jak pierogi. Przekładamy do talerzy i zalewamy gorącym barszczem.

Przepis Barszcz czerwony z uszkami dodany 2009-12-18 23:57

Ocen ten przepis

Średnia ocen: 0
Oddano 0 głosów
Drukuj ten przepis Poleć ten przepis innym
Komentarze:
Komentarz:
Podpis:
Teraz ogladasz przepis Barszcz czerwony z uszkami
Zobacz także inne Potrawy wigilijne oraz:

Strona główna

Wszystkie przepisy

Encyklopedia składników

Poradnik kucharza

O Nas

Dodaj własny przepis

Szukanie zaawansowane

Ciekawe strony

Tapety

Kontakt

Promuj stronę

Newsletter

Bezpłatny newsletter kulinarny, wpisz swój email!

Sonda

Jak często gotujesz?
Codziennie
Co dwa dni
Dwa razy w tygodniu
Raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w miesiącu
Nigdy

Losowy składnik

Mąka
Mąka