Liczba porcji: 6-8

Koszt: niski

Czas przygotowania: 2h 40min

Stopień trudnosci: ¶redni

Kaloryczno¶ć: wysoka


Polska

Polska

Bułka drożdżowa

Składniki

1 kg m±ki
2-4 jajka (1 całe i żółtka)
5-10 dag drożdży
2 gar¶cie cukru
5-7 dag margaryny
można dodać trochę ¶mietany
zapach
½ litra mleka

Sposób przygotowania Bułka drożdżowa

Mleko podgrzać i odlać trochę do kubka wrzucić drożdże, łyżeczkę cukru i trochę m±ki, wymieszać i pozostawić do wyro¶nięcia. Pozostałe mleko dobrze podgrzać, do miski wsypać m±kę, zrobić w ¶rodku dołek, wsypać cukier, zapach, margarynę, jajka i zalać połow± mleka. To wszystko dobrze wymieszać na jednolit± masę, następnie dodać drożdże i zagnie¶ć ciasto, wlewaj±c po trochę resztę mleka, aby ciasto było wolne (nie za gęste!), dokładnie wyrobić, aż będzie odstawać od ręki. Piec w temperaturze 180 stopni.

Przepis Bułka drożdżowa dodany 2010-01-01 20:01 przez Elżbieta

Ocen ten przepis

Średnia ocen: 10
Oddano 2 głosów
Drukuj ten przepis Poleć ten przepis innym
Komentarze:
TO JEST WLASNIE NORMALNA TRADYCYJNA DROZDZOWKA ANIE JAKIES WYMYSLANE GOWNO WARTE NOWE I UDZIWNIONE
dodał: DZIKI 28 (2011-12-12 18:56:15)
Komentarz:
Podpis:
Teraz ogladasz przepis Bułka drożdżowa
Zobacz także inne Ciasta oraz:

Strona główna

Wszystkie przepisy

Encyklopedia składników

Poradnik kucharza

O Nas

Dodaj własny przepis

Szukanie zaawansowane

Ciekawe strony

Tapety

Kontakt

Promuj stronę

Newsletter

Bezpłatny newsletter kulinarny, wpisz swój email!

Sonda

Jak często gotujesz?
Codziennie
Co dwa dni
Dwa razy w tygodniu
Raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w miesi±cu
Nigdy

Losowy składnik

Skórka z cytryny
Skórka z cytryny