Liczba porcji: 6-7

Koszt: niski

Czas przygotowania: 3h 20min

Stopień trudnosci: ¶redni

Kaloryczno¶ć: wysoka


Arabia

Arabia

Chleb arabski

Składniki

600g m±ki pszennej
70g m±ki kukurydzianej lub pszennej
paczka suszonych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka soli
szczypta cukru

Sposób przygotowania Chleb arabski

Do miski wlać ćwierć szklanki ciepłej wody, dodać szczyptę cukru i drożdże, odstawić na 2-3 minuty, aby rozpu¶cił się cukier. Następnie miskę odstawić na 8-10 minut w ciepłe miejsce, aby masa rozczynu drożdżowego podwoiła się. Do miski wsypać m±kę (600g), wymieszać z drożdżami, w ¶rodku zrobić mały dołek i wlać oliwę, 1-2 szklanki letniej wody. Składniki wymieszać i wyrobić ciasto, a gdy stanie się gęste i zbite, położyć je na stolnicy lekko posypanej m±k±. Wyrabiać jeszcze ok. 20 min., aż nabierze elastyczno¶ci. Uformować kulę i włożyć j± do miski wysmarowanej tłuszczem, nakryć ręcznikiem i odstawić na 45 min. w ciepłe miejsce, aż ciasto wyro¶nie. Następnie podzielić ciasto na 8 czę¶ci. Z każdej czę¶ci uformować kulę o ¶rednicy ok. 2 cm, ułożyć na stolnicy, przykryć ręcznikiem i odstawić na 30 min. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni. Dwie duże formy do pieczenia posypać kukurydzian± lub pszenn± m±k± (70g), ułożyć na nich ciasta, lekko je rozpłaszczaj±c. Wstawić chleb do piekarnika i piec, aż nabierze br±zowej barwy. Upieczony zawin±ć w folię aluminiow± i odstawić na 10 min. Podawać na ciepło lub po ostudzeniu.

Przepis Chleb arabski dodany 2010-10-25 08:01 przez Janek

Ocen ten przepis

Średnia ocen: 9.5
Oddano 2 głosów
Drukuj ten przepis Poleć ten przepis innym
Komentarze:
Komentarz:
Podpis:
Teraz ogladasz przepis Chleb arabski
Zobacz także inne Dodatki oraz:

Strona główna

Wszystkie przepisy

Encyklopedia składników

Poradnik kucharza

O Nas

Dodaj własny przepis

Szukanie zaawansowane

Ciekawe strony

Tapety

Kontakt

Promuj stronę

Newsletter

Bezpłatny newsletter kulinarny, wpisz swój email!

Sonda

Jak często gotujesz?
Codziennie
Co dwa dni
Dwa razy w tygodniu
Raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w miesi±cu
Nigdy

Losowy składnik

Banan
Banan