Liczba porcji: 6-7

Koszt: niski

Czas przygotowania: 3h 20min

Stopień trudnosci: średni

Kaloryczność: wysoka


Arabia

Arabia

Chleb arabski

Składniki

600g mąki pszennej
70g mąki kukurydzianej lub pszennej
paczka suszonych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka soli
szczypta cukru

Sposób przygotowania Chleb arabski

Do miski wlać ćwierć szklanki ciepłej wody, dodać szczyptę cukru i drożdże, odstawić na 2-3 minuty, aby rozpuścił się cukier. Następnie miskę odstawić na 8-10 minut w ciepłe miejsce, aby masa rozczynu drożdżowego podwoiła się. Do miski wsypać mąkę (600g), wymieszać z drożdżami, w środku zrobić mały dołek i wlać oliwę, 1-2 szklanki letniej wody. Składniki wymieszać i wyrobić ciasto, a gdy stanie się gęste i zbite, położyć je na stolnicy lekko posypanej mąką. Wyrabiać jeszcze ok. 20 min., aż nabierze elastyczności. Uformować kulę i włożyć ją do miski wysmarowanej tłuszczem, nakryć ręcznikiem i odstawić na 45 min. w ciepłe miejsce, aż ciasto wyrośnie. Następnie podzielić ciasto na 8 części. Z każdej części uformować kulę o średnicy ok. 2 cm, ułożyć na stolnicy, przykryć ręcznikiem i odstawić na 30 min. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni. Dwie duże formy do pieczenia posypać kukurydzianą lub pszenną mąką (70g), ułożyć na nich ciasta, lekko je rozpłaszczając. Wstawić chleb do piekarnika i piec, aż nabierze brązowej barwy. Upieczony zawinąć w folię aluminiową i odstawić na 10 min. Podawać na ciepło lub po ostudzeniu.

Przepis Chleb arabski dodany 2010-10-25 08:01 przez Janek

Ocen ten przepis

Średnia ocen: 9.5
Oddano 2 głosów
Drukuj ten przepis Poleć ten przepis innym
Komentarze:
Komentarz:
Podpis:
Teraz ogladasz przepis Chleb arabski
Zobacz także inne Dodatki oraz:

Strona główna

Wszystkie przepisy

Encyklopedia składników

Poradnik kucharza

O Nas

Dodaj własny przepis

Szukanie zaawansowane

Ciekawe strony

Tapety

Kontakt

Promuj stronę

Newsletter

Bezpłatny newsletter kulinarny, wpisz swój email!

Sonda

Jak często gotujesz?
Codziennie
Co dwa dni
Dwa razy w tygodniu
Raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w miesiącu
Nigdy

Losowy składnik

Sok z cytryny
Sok z cytryny