Liczba porcji: 8-10

Koszt: wysoki

Czas przygotowania: 2h

Stopień trudnosci: średni

Kaloryczność: b. wysoka


Polska

Polska

Cycki murzynki

Składniki

6 jaj
1 szklanka maku (nie parzonego)
1 ½ szklanki wiórek kokosowych
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
½ litra mleka
¾ szklanki cukru
1/3 szklanki cukru pudru
20 dag rodzynek
150 g wódki
1 cytryna
zapach rumowy
1 masło lub margaryna
1 paczka biszkoptów

Sposób przygotowania Cycki murzynki

Ciasto

Białka ubić z cukrem, dodać mak i wiórki kokosowe, dobrze wymieszać. Piec 35 min. Po ostudzeniu ciasto podzielić na 2 części.

 

Masa

2 budynie ugotować w ½ litra mleka i dobrze ostudzić. Żółtka ukręcić z cukrem pudrem, dodać do rozkręconego masła. Do wymieszanej dobrze masy dodawać po łyżce ugotowanego budyniu. Następnie dodać rodzynki. Ciasto przełożyć masą (ciasto, masa, ciasto). Biszkopty moczyć w ponczu przygotowanego z soku z cytryny, zapachu i wódki. Układać na masę, na wierzchu każdego biszkoptu. Polać polewą i położyć po jednej rodzynce na każdym biszkopcie.

Przepis Cycki murzynki dodany 2010-01-04 20:01 przez Elżbieta

Ocen ten przepis

Średnia ocen: 10
Oddano 1 głosów
Drukuj ten przepis Poleć ten przepis innym
Komentarze:
Komentarz:
Podpis:
Teraz ogladasz przepis Cycki murzynki
Zobacz także inne Ciasta oraz:

Strona główna

Wszystkie przepisy

Encyklopedia składników

Poradnik kucharza

O Nas

Dodaj własny przepis

Szukanie zaawansowane

Ciekawe strony

Tapety

Kontakt

Promuj stronę

Newsletter

Bezpłatny newsletter kulinarny, wpisz swój email!

Sonda

Jak często gotujesz?
Codziennie
Co dwa dni
Dwa razy w tygodniu
Raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w miesiącu
Nigdy

Losowy składnik

Angostura bitters
Angostura bitters