Knoppers
Więcej przepisów znajdziesz na stronie www.przepisynadania.pl

Składniki:
wafle
polewa czekoladowa

warstwa mleczna:
¼ szklanki mleka
¼ szklanki cukru
szklanka mleka w proszku
200g masła

warstwa orzechowa:
100g masła
1 łyżka kakao
150g nutelli
100g drobno posiekanych orzechów laskowych
Liczba porcji: 9
Koszt: średni
Czas przygotowania: 10h
Stopien trudnosci: średni
Kalorycznośa: b. wysoka
Kraj pochodzenia: Polska
Autor: Izka

Sposób przygotowania:

Masa mleczna

W małym garnuszku gotujemy mleko z cukrem, aż do uzyskania jednolitego roztworu. Zdejmujemy z palnika i odstawimy do wystudzenia. Masło miksujemy, a następnie dodajemy w małych porcjach wcześniej ugotowane mleko. Dobrze miksujemy i na końcu dodajemy mleko w proszku – miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

 

Masa orzechowa

Orzechy lekko podsmażamy na suchej patelni. Następnie miksujemy kolejno składniki, za każdym razem do uzyskania jednolitej masy – nutella, kakao, masło, podsmażone orzechy.

 

Pierwszy wafel smarujemy masą orzechową, kładziemy na niego drugi, który smarujemy masą mleczną, na to kładziemy trzeci wafel. Odstawiamy w chłodne miejsce (np. do lodówki) na kilka godzin, po czym smarujemy górny wafel polewą czekoladową. Całość kroimy na mniejsze kawałki.