Brukselka po amatorsku
Więcej przepisów znajdziesz na stronie www.przepisynadania.pl

Składniki:
800 g brukselki
łyżka tłuszczu
pół łyżki m±ki
2/3 szklanki ¶mietany
2—3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
cukier
pieprz
tymianek
estragon do smaku
Liczba porcji: 4
Koszt: niski
Czas przygotowania: 35min
Stopien trudnosci: łatwy
Kaloryczno¶a: ¶rednia
Kraj pochodzenia: Polska
Autor:

Sposób przygotowania:

Brukselkę oczy¶cić, opłukać, zalać wrz±c± osolon± wod± z dodatkiem cukru, zagotować pod przykryciem. Następnie odkryć na chwilę i gotować pod przykryciem 10—15 min. Miękk± brukselkę odcedzić, polać tłuszczem, dodać koncentrat pomidorowy oraz ¶mietanę wymieszan± z m±k± i przyprawy; chwilę pogotować i doprawić.