Liczba porcji: 4-6

Koszt: średni

Czas przygotowania: 2h

Stopień trudnosci: średni

Kaloryczność: średnia


Włochy

Włochy

Duszony kurczak z grzybami

Składniki

1 mięsisty kurczak ważący ok. 1 kg
500 g świeżych borowików
1 cebula
½ łyżki ekstraktu mięsnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki masła
125 ml oliwy
Pieprz, sól

Sposób przygotowania Duszony kurczak z grzybami

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Ekstrakt rozpuszczamy w 150 ml wody. Sprawiamy kurczaka, myjemy i osuszamy. Umieszczamy w dość dużym, owalnym rondlu. Dodajemy łyżkę masła, oliwę i cebulę. Podsmażamy na średnim ogniu ze wszystkich stron aż do zrumienienia. W miarę potrzeby podlewamy rozcieńczonym ekstraktem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pieprz, sól i resztę ekstraktu. Dusimy pod przykryciem przez godzinę. W razie potrzeby uzupełniamy wodą. Oczyszczamy grzyby, myjemy i kroimy w sporej wielkości kawałki. Dusimy przez pół godziny na reszcie, na małym ogniu. Odstawiamy. Wyjmujemy kurczaka i odstawiamy. Dodajemy grzyby do tego, co pozostało w rondlu. Dusimy, ciągle mieszając przez 5 minut. Umieszczamy ponownie kurczaka w rondlu i dusimy wszystko jeszcze przez 10 minut. Wyjmujemy, dzielimy na porcje, układamy na półmisku i obkładamy grzybami. Polewamy sosem i podajemy.

Przepis Duszony kurczak z grzybami dodany 2009-08-06 23:28

Ocen ten przepis

Średnia ocen: 0
Oddano 0 głosów
Drukuj ten przepis Poleć ten przepis innym
Komentarze:
Komentarz:
Podpis:
Teraz ogladasz przepis Duszony kurczak z grzybami
Zobacz także inne Dania główne oraz:

Strona główna

Wszystkie przepisy

Encyklopedia składników

Poradnik kucharza

O Nas

Dodaj własny przepis

Szukanie zaawansowane

Ciekawe strony

Tapety

Kontakt

Promuj stronę

Newsletter

Bezpłatny newsletter kulinarny, wpisz swój email!

Sonda

Jak często gotujesz?
Codziennie
Co dwa dni
Dwa razy w tygodniu
Raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w miesiącu
Nigdy

Losowy składnik

Sól
Sól