Liczba porcji: 4

Koszt: wysoki

Czas przygotowania: 1h 15min

Stopień trudnosci: łatwy

Kaloryczność: średnia


Włochy

Włochy

Fritto emiliańskie

Składniki

200 g polędwicy wołowej pokrojonej w plastry o grubości 1,5cm
4 nieduże kotlety schabowe z kością
2 obrane ze skóry i pokrojone w plastry piersi kurczaka
1 średnia cukinia pokrojona w plasterki
1 wątróbka gęsia pokrojona w plastry o grubości 1,5 cm
2 cebule pokrojone w plastry
100 g brukselki
1 rozmącone jajko
100 g mąki
80 g tartej bułki
Pieprz, masło, sól, oliwa do smażenia
Listki zielonej pietruszki
Plasterki cytryny
Ostre, czerwone, marynowane papryczki
Ciasto:
150 g mąki
200 ml mleka
2 jajka, sól

Sposób przygotowania Fritto emiliańskie

Przyrządzamy z podanych składników dość gęste ciasto naleśnikowe. Wieprzowe kotlety lekko zbijamy tłuczkiem, solimy, doprawiamy pieprzem, oprószamy mąką, po czym panierujemy dwukrotnie w jaju i tartej bułce. Smażymy na maśle na złoty kolor. Polędwice solimy, przyprawiamy pieprzem i posypujemy mąką. Smażymy na maśle po 2 minuty z obu stron. Piersi kurczęcia lekko solimy, zanurzamy w cieście i smażymy na maśle na złoty kolor. Solimy wątróbkę, przyprawiamy pieprzem, posypujemy mąką i smażymy krótko na maśle. Solimy cukinię i obsmażamy na oliwie. Smażymy cebulę na oliwie na złoty kolor. Myjemy brukselkę, obgotowujemy przez około 8 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Wyjmujemy, osączamy i obsmażamy na oliwie. Gotowe składniki trzymamy w ciepłym miejscu, a po przygotowaniu wszystkich układamy je na dużym półmisku. Przybieramy listkami pietruszki, plasterkami cytryny i ostrymi, czerwonymi papryczkami.

Przepis Fritto emiliańskie dodany 2009-08-03 22:21 przez Ewa

Ocen ten przepis

Średnia ocen: 0
Oddano 0 głosów
Drukuj ten przepis Poleć ten przepis innym
Komentarze:
Komentarz:
Podpis:
Teraz ogladasz przepis Fritto emiliańskie
Zobacz także inne Dania główne oraz:

Strona główna

Wszystkie przepisy

Encyklopedia składników

Poradnik kucharza

O Nas

Dodaj własny przepis

Szukanie zaawansowane

Ciekawe strony

Tapety

Kontakt

Promuj stronę

Newsletter

Bezpłatny newsletter kulinarny, wpisz swój email!

Sonda

Jak często gotujesz?
Codziennie
Co dwa dni
Dwa razy w tygodniu
Raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w miesiącu
Nigdy

Losowy składnik

Lód
Lód