Liczba porcji: 4

Koszt: średni

Czas przygotowania: 1h 30min

Stopień trudnosci: średni

Kaloryczność: średnia


Włochy

Włochy

Grzyby z orzechami

Składniki

pół kilograma pieczarek
125 ml śmietany
250 ml wytrawnego białego wina
kieliszek brandy
masło do smażenia
1 łyżka orzechów pinii lub wyłuskanych ziaren słonecznika
1 łyżka zielonej posiekanej pietruszki
1 łyżka wyłuskanych dość drobno posiekanych włoskich orzechów
1 łyżka wymoczonych w wodzie i odciśniętych
sułtańskich rodzynków
pieprz i sól

Sposób przygotowania Grzyby z orzechami

W miarę starannie oczyszczamy pieczarki, myjemy je, a potem osuszamy. Oddzielamy trzonki od kapeluszy, te pierwsze drobno siekamy. Rozgrzewamy na patelni 50g masła i przez 10 minut obsmażamy posiekane trzonki oraz kapelusze. Posiekaną pietruszkę dodajemy, a następnie solimy i doprawiamy sporą ilością pieprzu. Zalewamy całość winem i dusimy przez około 25 minut. Dodajemy wszystkie orzeszki (ewentualnie z ziarnami słonecznika) i gotujemy przez kolejne 10 minut. Dolewamy śmietanę oraz brandy. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na ogniu przez 5 minut do momentu aż całość zgęstnieje. Grzyby podajemy z ryżem.

Przepis Grzyby z orzechami dodany 2010-01-03 08:01

Ocen ten przepis

Średnia ocen: 0
Oddano 0 głosów
Drukuj ten przepis Poleć ten przepis innym
Komentarze:
Komentarz:
Podpis:
Teraz ogladasz przepis Grzyby z orzechami
Zobacz także inne Dania główne oraz:

Strona główna

Wszystkie przepisy

Encyklopedia składników

Poradnik kucharza

O Nas

Dodaj własny przepis

Szukanie zaawansowane

Ciekawe strony

Tapety

Kontakt

Promuj stronę

Newsletter

Bezpłatny newsletter kulinarny, wpisz swój email!

Sonda

Jak często gotujesz?
Codziennie
Co dwa dni
Dwa razy w tygodniu
Raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w miesiącu
Nigdy

Losowy składnik

Lód
Lód