Liczba porcji: 4

Koszt: średni

Czas przygotowania: 1h 15min

Stopień trudnosci: średni

Kaloryczność: wysoka


Arabia

Arabia

Jagnięcina surowa z pszenicą

Składniki

3/4 szklanki pszenicy burghul
1/4 kg mielonej jagnięciny
pół szklanki oliwy
roztarte ziele angielskie
mała cebulka
gałka muszkatołowa
czarny pieprz
sól

Sposób przygotowania Jagnięcina surowa z pszenicą

Burghul zalać w garnku zimną wodą i odstawić na 40 min. Następnie wyłożyć cedzak lub sito gazą i odcedzić burghul wygniatając go łyżką; przełożyć do miseczki, dodać zmielone mięso i łyżką lub ręką wyrobić na jednolitą masę. Gdy masa nabierze gładkości, posolić ją i przyprawić. Wilgotnymi dłońmi uformować 4 porcje, robiąc z nich placuszki grubości ok. 1 cm, z wgłębieniem w środku. Każdy placuszek ułożyć na oddzielnym talerzu. We wgłębienie placuszka wlać oliwę rozprowadzając ją po całej powierzchni. Na wierzchu ułożyć ćwiartkę cebuli i nać pietruszki. Podawać z chlebem. Potrawę należy przygotowywać tuż przed podaniem.

Przepis Jagnięcina surowa z pszenicą dodany 2010-10-04 08:01 przez Janek

Ocen ten przepis

Średnia ocen: 0
Oddano 0 głosów
Drukuj ten przepis Poleć ten przepis innym
Komentarze:
Komentarz:
Podpis:
Teraz ogladasz przepis Jagnięcina surowa z pszenicą
Zobacz także inne Dania główne oraz:

Strona główna

Wszystkie przepisy

Encyklopedia składników

Poradnik kucharza

O Nas

Dodaj własny przepis

Szukanie zaawansowane

Ciekawe strony

Tapety

Kontakt

Promuj stronę

Newsletter

Bezpłatny newsletter kulinarny, wpisz swój email!

Sonda

Jak często gotujesz?
Codziennie
Co dwa dni
Dwa razy w tygodniu
Raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w miesiącu
Nigdy

Losowy składnik

Sól
Sól