Liczba porcji: 4

Koszt: wysoki

Czas przygotowania: 2h 40min

Stopień trudnosci: trudny

Kaloryczność: średnia


Włochy

Włochy

Kalmary w cieście

Składniki

45 dag oczyszczonych i sprawionych kalmarów
1 pęczek zielonej, siekanej pietruszki
sok z 1 cytryny
1 łyżka oliwy
Sól, pieprz i oliwa do smażenia
Ciasto:
1 jajko
250 ml mleka
15 dag mąki
Sos:
5 dużych pomidorów
1 łyżka siekanej bazylii
15 dag masła
120 ml białego wytrawnego wina
3 żółtka

Sposób przygotowania Kalmary w cieście

Kalmary kroimy w krążki i układamy w płaskim kamionkowym naczyniu. Solimy, dodajemy pieprz, pietruszkę, oliwę i sok cytrynowy. Mieszamy i marynujemy w tej mieszaninie przez 2 godziny. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy, wypestkujemy, a następnie miksujemy. W rondelku gotujemy wino. Zmniejszamy ogień i cały czas intensywnie ubijając, dodajemy po kawałku masło oraz kolejne żółtka. Gdy sos się zagęści dodajemy sól, pieprz, bazylię i przetarte pomidory, nie przestając ubijać sosu. Zdejmujemy z ognia i trzymamy w cieple. W misce roztrzepujemy jajo, dodajemy i ubijamy dodając po trochu mąkę. Ciasto powinno być gęste. Kalmary wyjmujemy z marynaty, osączamy, maczamy w cieście i smażymy w dużej ilości oliwy na ciemnozłoty kolor. Usmażone polewamy sosem i podajemy.

Przepis Kalmary w cieście dodany 2009-08-02 23:01

Ocen ten przepis

Średnia ocen: 0
Oddano 0 głosów
Drukuj ten przepis Poleć ten przepis innym
Komentarze:
Komentarz:
Podpis:
Teraz ogladasz przepis Kalmary w cieście
Zobacz także inne Dania główne oraz:

Strona główna

Wszystkie przepisy

Encyklopedia składników

Poradnik kucharza

O Nas

Dodaj własny przepis

Szukanie zaawansowane

Ciekawe strony

Tapety

Kontakt

Promuj stronę

Newsletter

Bezpłatny newsletter kulinarny, wpisz swój email!

Sonda

Jak często gotujesz?
Codziennie
Co dwa dni
Dwa razy w tygodniu
Raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w miesiącu
Nigdy

Losowy składnik

Angostura bitters
Angostura bitters