Liczba porcji: 9

Koszt: średni

Czas przygotowania: 10h

Stopień trudnosci: średni

Kaloryczność: b. wysoka


Polska

Polska

Knoppers

Składniki

wafle
polewa czekoladowa

warstwa mleczna:
¼ szklanki mleka
¼ szklanki cukru
szklanka mleka w proszku
200g masła

warstwa orzechowa:
100g masła
1 łyżka kakao
150g nutelli
100g drobno posiekanych orzechów laskowych

Sposób przygotowania Knoppers

Masa mleczna

W małym garnuszku gotujemy mleko z cukrem, aż do uzyskania jednolitego roztworu. Zdejmujemy z palnika i odstawimy do wystudzenia. Masło miksujemy, a następnie dodajemy w małych porcjach wcześniej ugotowane mleko. Dobrze miksujemy i na końcu dodajemy mleko w proszku – miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

 

Masa orzechowa

Orzechy lekko podsmażamy na suchej patelni. Następnie miksujemy kolejno składniki, za każdym razem do uzyskania jednolitej masy – nutella, kakao, masło, podsmażone orzechy.

 

Pierwszy wafel smarujemy masą orzechową, kładziemy na niego drugi, który smarujemy masą mleczną, na to kładziemy trzeci wafel. Odstawiamy w chłodne miejsce (np. do lodówki) na kilka godzin, po czym smarujemy górny wafel polewą czekoladową. Całość kroimy na mniejsze kawałki.

Przepis Knoppers dodany 2009-12-28 14:01 przez Izka

Ocen ten przepis

Średnia ocen: 1
Oddano 1 głosów
Drukuj ten przepis Poleć ten przepis innym
Komentarze:
Komentarz:
Podpis:
Teraz ogladasz przepis Knoppers
Zobacz także inne Tłusty czwartek oraz:

Strona główna

Wszystkie przepisy

Encyklopedia składników

Poradnik kucharza

O Nas

Dodaj własny przepis

Szukanie zaawansowane

Ciekawe strony

Tapety

Kontakt

Promuj stronę

Newsletter

Bezpłatny newsletter kulinarny, wpisz swój email!

Sonda

Jak często gotujesz?
Codziennie
Co dwa dni
Dwa razy w tygodniu
Raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w miesiącu
Nigdy

Losowy składnik

Angostura bitters
Angostura bitters