Liczba porcji: 6-7

Koszt: średni

Czas przygotowania: 12h

Stopień trudnosci: łatwy

Kaloryczność: wysoka


Ukraina

Ukraina

Kutia

Składniki

pół litra miodu
½ kg cukru
szklanka pszenicy
½ kg maku
rodzynki
orzechy włoskie
figi
migdały

Sposób przygotowania Kutia

Pszenicę należy dobrze wypłukać i moczyć ją przez całą noc. Następnie pszenicę do kutii gotujemy kilka razy, za każdym razem zmieniając wodę. Odsączamy ją, a następnie płuczemy mak i sparzamy. Mak dwa razy przepuszczamy przez maszynkę, mieszamy z bakaliami, miodem i cukrem. Przed podaniem mieszamy całość z pszenicą. Podajemy, gdy lekko przestygnie.

Przepis Kutia dodany 2009-12-07 00:43

Ocen ten przepis

Średnia ocen: 10
Oddano 1 głosów
Drukuj ten przepis Poleć ten przepis innym
Komentarze:
pyszne tylko aby było ciepłe można dodawać wrzącej wody tak robi się na ukrainie
dodał: Nastka (2010-12-22 17:55:46)
Komentarz:
Podpis:
Teraz ogladasz przepis Kutia
Zobacz także inne Potrawy wigilijne oraz:

Strona główna

Wszystkie przepisy

Encyklopedia składników

Poradnik kucharza

O Nas

Dodaj własny przepis

Szukanie zaawansowane

Ciekawe strony

Tapety

Kontakt

Promuj stronę

Newsletter

Bezpłatny newsletter kulinarny, wpisz swój email!

Sonda

Jak często gotujesz?
Codziennie
Co dwa dni
Dwa razy w tygodniu
Raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w miesiącu
Nigdy

Losowy składnik

Mąka
Mąka