Liczba porcji: 3-4

Koszt: niski

Czas przygotowania: 4h

Stopień trudnosci: łatwy

Kaloryczność: średnia


Ukraina

Ukraina

Kutia (Pszenica, mak i miód)

Składniki

200g pszenicy bez łusek
150g maku
po 50g rodzynków i orzechów
miód
cukier
pół szklanki śmietanki
wanilia

Sposób przygotowania Kutia (Pszenica, mak i miód)

Dobrze opłukaną i przebraną pszenicę na kutię wrzucamy do wody i gotujemy przez kilka godzin do uzyskania miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. W międzyczasie sparzmy wodą mak. Musimy uzyskać taki efekt, by mak mógł rozcierać się w palcach, do tego momentu trzymamy go pod przykryciem na palniku. Również odcedzamy. Przepuszczamy przez maszynkę i dodajemy bakalie, miód, cukier, śmietankę i wanilię. Mieszamy i tak przygotowaną kutię można podawać do stołu.

Przepis Kutia (Pszenica, mak i miód) dodany 2009-11-28 08:59 przez Asia

Ocen ten przepis

Średnia ocen: 0
Oddano 0 głosów
Drukuj ten przepis Poleć ten przepis innym
Komentarze:
Komentarz:
Podpis:
Teraz ogladasz przepis Kutia (Pszenica, mak i miód)
Zobacz także inne Potrawy wigilijne oraz:

Strona główna

Wszystkie przepisy

Encyklopedia składników

Poradnik kucharza

O Nas

Dodaj własny przepis

Szukanie zaawansowane

Ciekawe strony

Tapety

Kontakt

Promuj stronę

Newsletter

Bezpłatny newsletter kulinarny, wpisz swój email!

Sonda

Jak często gotujesz?
Codziennie
Co dwa dni
Dwa razy w tygodniu
Raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w miesiącu
Nigdy

Losowy składnik

Anyż
Anyż