Liczba porcji: 4

Koszt: wysoki

Czas przygotowania: 1h 20min

Stopień trudnosci: średni

Kaloryczność: średnia


Włochy

Włochy

Lumaconi

Składniki

40 dag sardynek
35 dag makaronu „lumaconi” (duże muszle)
4 filety z anchois
2 spore cebule
75 g rodzynków
150 ml oliwy
szczypta szafranu
3 łyżki mąki
pieprz, sól

Sposób przygotowania Lumaconi

Obieramy cebulę, a następnie kroimy ją w plasterki. Sardynki sprawiamy, czyścimy, myjemy, po czym usuwamy głowy i ości. Połowę sardynek siekamy. Rozgrzewamy oliwę w rondlu o pojemności około 1l. Smażymy na niej cebulę na złocisty kolor. Dodajemy do niej posiekane sardynki. Mieszamy, ale na tyle intensywnie żeby rozpłynęły się na jednolitą całość. Dodajemy filety z anchois i podsmażamy przez kolejne 10 minut, często mieszając. Zdejmujemy z ognia, a następnie doprawiamy pieprzem, solą i szafranem. Dodajemy rodzynki i mieszamy. Gdyby okazało się zbyt gęste, możemy rozcieńczyć wodą. Trzymamy w cieple. Makaron gotujemy przez 10-12 minut we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzamy, a następnie hartujemy. Pozostałe sardynki obtaczamy w mące i smażymy przez 5-6 minut na złocisty kolor w sporej ilości wrzącej oliwy. Osuszamy z nadmiaru tłuszczu. Gotowy makaron mieszamy z sosem i dodajemy całe sardynki. Danie podajemy gorące.

Przepis Lumaconi dodany 2010-02-04 14:00 przez kasia22

Ocen ten przepis

Średnia ocen: 0
Oddano 0 głosów
Drukuj ten przepis Poleć ten przepis innym
Komentarze:
Komentarz:
Podpis:
Teraz ogladasz przepis Lumaconi
Zobacz także inne Dania główne oraz:

Strona główna

Wszystkie przepisy

Encyklopedia składników

Poradnik kucharza

O Nas

Dodaj własny przepis

Szukanie zaawansowane

Ciekawe strony

Tapety

Kontakt

Promuj stronę

Newsletter

Bezpłatny newsletter kulinarny, wpisz swój email!

Sonda

Jak często gotujesz?
Codziennie
Co dwa dni
Dwa razy w tygodniu
Raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w miesiącu
Nigdy

Losowy składnik

Sól
Sól