Liczba porcji: 4

Koszt: średni

Czas przygotowania: 4h 30min

Stopień trudnosci: trudny

Kaloryczność: średnia


Włochy

Włochy

Minestra po florencku

Minestra po florencku
Minestra po florencku

Składniki

20 dag szynki
1 cebula
4 ząbki czosnku
3 pomidory
2 marchwie
1 por
1 łodyga selera
30 dag białej fasoli wymoczonej przez 12 godzin w wodzie
15 dag kapusty
3 gałązki świeżego rozmarynu (lub 2 łyżki suszonego)
150 ml oliwy 1 l bulionu mięsnego
sól
pieprz
4 kromki czarnego chleba

Sposób przygotowania Minestra po florencku

Szynkę pokroić w spore kawałki. Cebulę obrać, pokroić w płatki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Kapustę umyć i pokroić w paski. Marchew, por i seler umyć, obrać i pokroić w kawałki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek i pokroić w kawałki. W dużym rondlu, na silnie rozgrzanej 1 łyżce oliwy podsmażyć szynkę, cebulę i połowę czosnku *2 minuty). Dodać resztę jarzyn, zmniejszyć ogień i podsmażać przez dalsze 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać bulion i połowę fasoli, osolić i gotować pod przykryciem, na średnim ogniu, przez 2 godziny. Resztę fasoli ugotować (2 godziny) w 500 ml osolonej wody. Na pozostałej oliwie podsmażyć resztę czosnku i rozmaryn. Gdy czosnek zacznie się rumienić oliwę przecedzić. Ugotowaną w wodzie fasolę przetrzeć przez sito i dodać do zupy. Następnie wlać przecedzoną oliwę (1 łyżkę oliwy zachować) i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Na reszcie oliwy usmażyć grzanki z chleba, z którymi podawać bardzo gorącą zupę.

Przepis Minestra po florencku dodany 2009-02-10 18:02

Ocen ten przepis

Średnia ocen: 0
Oddano 0 głosów
Drukuj ten przepis Poleć ten przepis innym
Komentarze:
Komentarz:
Podpis:
Teraz ogladasz przepis Minestra po florencku
Zobacz także inne Zupy oraz:

Strona główna

Wszystkie przepisy

Encyklopedia składników

Poradnik kucharza

O Nas

Dodaj własny przepis

Szukanie zaawansowane

Ciekawe strony

Tapety

Kontakt

Promuj stronę

Newsletter

Bezpłatny newsletter kulinarny, wpisz swój email!

Sonda

Jak często gotujesz?
Codziennie
Co dwa dni
Dwa razy w tygodniu
Raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w miesiącu
Nigdy

Losowy składnik

Angostura bitters
Angostura bitters