Liczba porcji: 4

Koszt: wysoki

Czas przygotowania: 2h 15min

Stopień trudnosci: średni

Kaloryczność: średnia


Włochy

Włochy

Ossobuco po mediolańsku

Ossobuco - Ossobuco po mediolańsku
Dodana przez: K..

Składniki

1 gicz cielęca
15 dag masła
1 łyżka mąki
pieprz, sól
Sos:
50 g anchois
3 pomidory i 2 łyżki przecieru pomidorowego
1 marchew, 1 ząbek czosnku
skórka z jednej pomarańczy
skórka z półtorej cytryny
½ pęczka tymianku i ½ pęczka bazylii
2 łyżki ziół prowansalskich
2 łyżki oliwy
125 ml białego wytrawnego wina

Sposób przygotowania Ossobuco po mediolańsku

Gicz cielęcą kroimy wraz z kością w poprzeczne plastry o grubości 3-4cm, nie usuwając szpiku. Solimy, dodajemy pieprz, prószymy mąką i obsmażamy na maśle ze wszystkich stron na złoty kolor. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Skórki z jednej cytryny i pomarańczy zalewamy szklanką zimnej wody. Zagotowujemy na wolnym ogniu i odstawiamy . Czosnek, tymianek, bazylię i zioła prowansalskie zasmażamy przez 2 minuty na silnie rozgrzanej oliwie. Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy oraz drobno posiekaną skórkę z połowy anchois i cytryny. Zasmażamy stale mieszając przez około 5 minut. Dodajemy połowę wody z gotowania skórek cytrusowych oraz wino. Zagotowujemy sos. Dodajemy pokrojoną w dość cienkie plasterki marchew i mieszamy. Gicz układamy pojedynczą warstwą na dnie pojemnego, żaroodpornego naczynia i zalewamy sosem. Przykrywamy i wstawiamy na 1 godzinę do nagrzanego do temperatury 170° piekarnika. Układamy na półmisku. Podajemy z ryżem lub risotto.

Przepis Ossobuco po mediolańsku dodany 2009-11-29 11:33

Ocen ten przepis

Średnia ocen: 10
Oddano 1 głosów
Drukuj ten przepis Poleć ten przepis innym
Komentarze:
Komentarz:
Podpis:
Teraz ogladasz przepis Ossobuco po mediolańsku
Zobacz także inne Dania główne oraz:

Strona główna

Wszystkie przepisy

Encyklopedia składników

Poradnik kucharza

O Nas

Dodaj własny przepis

Szukanie zaawansowane

Ciekawe strony

Tapety

Kontakt

Promuj stronę

Newsletter

Bezpłatny newsletter kulinarny, wpisz swój email!

Sonda

Jak często gotujesz?
Codziennie
Co dwa dni
Dwa razy w tygodniu
Raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w miesiącu
Nigdy

Losowy składnik

Badian
Badian