Liczba porcji: 6-8

Koszt: niski

Czas przygotowania: 1h 10min

Stopień trudnosci: łatwy

Kaloryczność: średnia


Polska

Polska

Placki ziemniaczane

Składniki

półtora kg ziemniaków
10 dag tłuszczu
3 łyżki mąki
2 jaja
sól

Sposób przygotowania Placki ziemniaczane

Myjemy oraz obieramy ziemniaki. Płuczemy po raz kolejny i ścieramy na tarce o drobnych dziurach. Odlewamy zebraną wodę. Starte ziemniaki łączymy z jajkami oraz mąką. Przyprawiamy, a następnie kładziemy łyżką cienkie nieduże placuszki na silnie rozgrzany tłuszcz i smażymy z obydwu stron na złocisty kolor. Placki powinny być po usmażeniu chrupiące. Można podawać posypane cukrem.

Przepis Placki ziemniaczane dodany 2010-01-23 02:01 przez Ewa33

Ocen ten przepis

Średnia ocen: 9
Oddano 1 głosów
Drukuj ten przepis Poleć ten przepis innym
Komentarze:
Komentarz:
Podpis:
Teraz ogladasz przepis Placki ziemniaczane
Zobacz także inne Dania główne oraz:

Strona główna

Wszystkie przepisy

Encyklopedia składników

Poradnik kucharza

O Nas

Dodaj własny przepis

Szukanie zaawansowane

Ciekawe strony

Tapety

Kontakt

Promuj stronę

Newsletter

Bezpłatny newsletter kulinarny, wpisz swój email!

Sonda

Jak często gotujesz?
Codziennie
Co dwa dni
Dwa razy w tygodniu
Raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w miesiącu
Nigdy

Losowy składnik

Badian
Badian