Liczba porcji: 4

Koszt: niski

Czas przygotowania: 1h

Stopień trudnosci: średni

Kaloryczność: średnia


Polska

Polska

Pomidorowa

Pomidorowa

Składniki

świeże pomidory ok. 50-60 dag
200g włoszczyzny
80g cebulki
odrobina tłuszczu
półtora litra wody
1/8 śmietany niehomogenizowanej
odrobina mąki
sól i cukier

Sposób przygotowania Pomidorowa

Dokładnie wyczyszczone warzywa zalewamy wodą i gotujemy. Pomidory dobrze płuczemy, kroimy na kawałki i gotujemy w małej ilości wody razem z cebulą pokrojoną w krążki i tłuszczem. Po ugotowaniu przecieramy je przez sito i łączymy z przecedzonym wywarem. W połowie szklanki wody mieszamy mąkę i doprawiamy tym całość. Następnie wszystko gotujemy, dodajemy śmietanę i przyprawiamy do smaku. Podajemy z grzankami lub makaronem. Do zupy pomidorowej możemy użyć wywaru z kości, a zamiast świeżych pomidorów dodać około 100g koncentratu pomidorowego.

Przepis Pomidorowa dodany 2009-07-26 16:06 przez Janina

Ocen ten przepis

Średnia ocen: 9
Oddano 1 głosów
Drukuj ten przepis Poleć ten przepis innym
Komentarze:
Komentarz:
Podpis:
Teraz ogladasz przepis Pomidorowa
Zobacz także inne Zupy oraz:

Strona główna

Wszystkie przepisy

Encyklopedia składników

Poradnik kucharza

O Nas

Dodaj własny przepis

Szukanie zaawansowane

Ciekawe strony

Tapety

Kontakt

Promuj stronę

Newsletter

Bezpłatny newsletter kulinarny, wpisz swój email!

Sonda

Jak często gotujesz?
Codziennie
Co dwa dni
Dwa razy w tygodniu
Raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w miesiącu
Nigdy

Losowy składnik

Jajko
Jajko