Co wkładamy do święconki?


Święta Wielkanocne to okres, w którym możemy spotkać się z rodziną i zasiąść przy jednym stole spożywając wielkanocne śniadanie. Jednak, aby takie śniadanie można było przygotować, niezbędne jest zrobienie dzień wcześniej (w Wielką Sobotę) święconki. Bardzo często zastanawiamy się, co powinno znajdować się w prawdziwej święconce?

Co wkładamy do święconki?

Przede wszystkim w święconce powinny znaleźć się jajka. Jaja w święconce symbolizują nowe życie. Jednocześnie są symbolem wygranej walki ze śmiercią.

Ważny jest również chleb, który symbolizuje ciało Chrystusa, a także jest podstawowym pokarmem. Ponadto chleb w święconce ma przynieść dobrobyt i pomyślność.

Wędlina, która ma zapewniać dostatek, płodność i zdrowie.

 

Sól musi znaleźć się w każdej święconce. Bez soli nie ma życia. Według dawnych wierzeń sól miała odstraszać zło.

Ser, czyli symbol więzi pomiędzy człowiekiem a przyrodą.

Ciasto w święconce znajduje się najkrócej. Symbolizuje doskonałość oraz dobrobyt.

Chrzan jest symbolem niezwykłej siły i krzepy.

Dużo ludzi nie wyobraża sobie także święconki bez Wielkanocnego baranka, z czerwoną chorągiewką symbolizujący Chrystusa Zmartwychwstałego.

Te potrawy powinny znaleźć się w prawdziwej święconce Wielkanocnej. W dzisiejszych czasach wkłada się tam wiele innych rzeczy, typu gałązki barwinka, pisanki. Mają one jednak charakter tylko i wyłącznie dekoracyjny, nie symboliczny.

Komentarze:
Komentarz:
Podpis:

Zobacz także:

Strona główna

Wszystkie przepisy

Encyklopedia składników

Poradnik kucharza

O Nas

Dodaj własny przepis

Szukanie zaawansowane

Ciekawe strony

Tapety

Kontakt

Promuj stronę

Newsletter

Bezpłatny newsletter kulinarny, wpisz swój email!

Sonda

Jak często gotujesz?
Codziennie
Co dwa dni
Dwa razy w tygodniu
Raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w miesiącu
Nigdy

Losowy składnik

Banan
Banan