Jak lepić uszka do barszczu?


Barszcz czerwony z uszkami to jedna z najbardziej znanych polskich potraw wigilijnych. Niektórzy z nas nawet nie wyobrażają sobie prawdziwej wigilii bez tego specjału. Jednak lepienie uszek bardzo często sprawia wiele kłopotów nawet dość zaawansowanym miłośnikom gotowania. Dlatego też postanowiliśmy pokrótce przybliżyć państwu tę czynność, by w święta nie musieć częstować gości uszkami z mrożonek, lecz zaskoczyć ich własnoręcznie przygotowanymi i ulepionymi.

 

 

Na początek farsz do uszek

Jak nakazuje tradycja, farsz do uszek świątecznych nie może być mięsny. Najczęściej uszka w czerwonym barszczu są z kapustą i grzybami lub z samymi grzybami.

Do farszu z grzybami potrzebujemy:

  • 10dag suszonych grzybów,
  • cebula,
  • dużą łyżkę bułki tartej,
  • jajko,
  • pieprz,
  • sól,
  • masło.

 

 

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, na którym zeszklimy bardzo drobno posiekaną cebulę. Grzyby suszone dobrze płuczemy, moczymy kilka godzin w zimnej wodzie, po czym gotujemy je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Odcedzamy je i czekamy, aż przestygną trochę. Wywar można wykorzystać do zrobienia barszczu do uszek. Grzyby kroimy na bardzo drobne kawałki, dorzucamy do cebuli, dodajemy bulkę tartą i razem mieszamy. Czekamy, aż farsz trochę przestygnie, dodajemy jajko i doprawiamy go pieprzem i solą.

Ciasto na uszka świąteczne

Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali:

  • 150g mąki,
  • jajko,
  • sól.

Przygotowanie ciasta do uszek jest bardzo proste. Do przesianej mąki dodajemy szczyptę soli oraz jajko. Dobrze zagniatamy, a jeżeli ciasto jest za twarde dodajemy trochę wody.

Lepienie uszek

Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i kroimy na kwadraciki. Na każdym z przygotowanych kwadracików układamy odrobinę farszu. Łączymy dwa przeciwległe rogi i dobrze zlepiamy brzegi. Następnie łączymy ze sobą dwa pozostałe rogi tworząc uszko.

Po zlepieniu uszek gotujemy je w osolonej, wrzącej wodzie do momentu, aż wypłyną.

Życzymy powodzenia w lepieniu uszek i zapraszamy do dodawania własnych pomysłów na uszka.

Komentarze:
Bardzo dobre ! POLECM!!!
dodał: Wiki1097 (2011-12-19 15:49:56)
Komentarz:
Podpis:

Zobacz także:

Strona główna

Wszystkie przepisy

Encyklopedia składników

Poradnik kucharza

O Nas

Dodaj własny przepis

Szukanie zaawansowane

Ciekawe strony

Tapety

Kontakt

Promuj stronę

Newsletter

Bezpłatny newsletter kulinarny, wpisz swój email!

Sonda

Jak często gotujesz?
Codziennie
Co dwa dni
Dwa razy w tygodniu
Raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w miesiącu
Nigdy

Losowy składnik

Anyż
Anyż