Liczba porcji: 4

Koszt: średni

Czas przygotowania: 1h

Stopień trudnosci: średni

Kaloryczność: niska


Włochy

Włochy

Puchar z melona

Składniki

2 dojrzałe, słodkie melony
100g słodkich migdałów
100ml madery lub porto
4 gałązki świeżej mięty

Sposób przygotowania Puchar z melona

Melony naciąć poprzecznie w połowie ich długości tak, by w wyniku tej operacji otrzymać 4 połówki tego owocu o ząbkowanych krawędziach. Połówki melona wypestkować. Z miąższu wycinać łyżeczką kulki wielkości orzecha włoskiego. Zachować grubą na ok. 5 mm warstwę miąższu przy skórce. Kulki miąższu wymieszać z 50 ml madery lub porto i wstawić na 30 minut do lodówki, podobnie jak wydrążone połówki melona. Migdały zalać wrzątkiem, obrać z łupin i drobno posiekać. Tuż przed podaniem wyjąć z lodówki wydrążone połówki melona. Do każdej z nich wlać po 1 łyżeczce do kawy wina, a następnie napełniać kulkami miąższu. Posypać siekanymi migdałami i skropić resztą wina. Przybrać gałązkami świeżej mięty i podawać w kryształowych miseczkach.

Przepis Puchar z melona dodany 2009-02-10 13:13

Ocen ten przepis

Średnia ocen: 0
Oddano 0 głosów
Drukuj ten przepis Poleć ten przepis innym
Komentarze:
Komentarz:
Podpis:
Teraz ogladasz przepis Puchar z melona
Zobacz także inne Desery oraz:

Strona główna

Wszystkie przepisy

Encyklopedia składników

Poradnik kucharza

O Nas

Dodaj własny przepis

Szukanie zaawansowane

Ciekawe strony

Tapety

Kontakt

Promuj stronę

Newsletter

Bezpłatny newsletter kulinarny, wpisz swój email!

Sonda

Jak często gotujesz?
Codziennie
Co dwa dni
Dwa razy w tygodniu
Raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w miesiącu
Nigdy

Losowy składnik

Cytryna
Cytryna