Liczba porcji: 4

Koszt: wysoki

Czas przygotowania: 1h

Stopień trudnosci: średni

Kaloryczność: średnia


Włochy

Włochy

Risotto genueńskie

Składniki

35dag ryżu
10dag świeżych grzybów prawdziwków
1 niewielka cebula
20dag pomidorów
4 łyżki startego parmezanu lub podsuszonego sera wędzonego
3 łyżki oliwy z oliwek
pół pęczka świeżej mięty
pieprz, sól

Sposób przygotowania Risotto genueńskie

Obieramy i drobno siekamy cebulę. Sparzamy pomidory wrzątkiem, obieramy ze skóry, usuwamy pestki i kroimy na niewielkie kawałki. Płuczemy miętę w chłodnej wodzie i dzielimy na listki. Czyścimy, myjemy i kroimy w plastry prawdziwki. Gotujemy ryż przez około 10 minut w dużej ilości lekko osolonego wrzątku, a następnie odcedzamy. w rondlu na silnie rozgrzanej oliwie rumienimy cebulę, po czym dodajemy grzyby i podsmażamy przez 2 minuty. Dodajemy pomidory i dusimy przez 506minut. Dodajemy ryż, zalewamy 150ml wrzątku i gotujemy kolejne 5 minut. Dodajemy parmezan oraz solimy i pieprzymy. Dogotujemy stale mieszając przez kolejne kilka minut. Podajemy przybrane listkami świeżej mięty.

Przepis Risotto genueńskie dodany 2010-01-26 14:01 przez adam19

Ocen ten przepis

Średnia ocen: 0
Oddano 0 głosów
Drukuj ten przepis Poleć ten przepis innym
Komentarze:
Komentarz:
Podpis:
Teraz ogladasz przepis Risotto genueńskie
Zobacz także inne Dania główne oraz:

Strona główna

Wszystkie przepisy

Encyklopedia składników

Poradnik kucharza

O Nas

Dodaj własny przepis

Szukanie zaawansowane

Ciekawe strony

Tapety

Kontakt

Promuj stronę

Newsletter

Bezpłatny newsletter kulinarny, wpisz swój email!

Sonda

Jak często gotujesz?
Codziennie
Co dwa dni
Dwa razy w tygodniu
Raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w miesiącu
Nigdy

Losowy składnik

Jajko
Jajko