Liczba porcji: 4

Koszt: wysoki

Czas przygotowania: 3h

Stopień trudnosci: trudny

Kaloryczność: średnia


Włochy

Włochy

Risotto wiejskie

Składniki

30dag ryżu
30dag włoskiej kapusty
13dag wymoczonej przez 12 godzin w wodzie fasoli
10dag surowego boczku
2 łodygi selera
1 marchew
1 cebula
3 pomidory
50g masła
1,2l mięsnego bulionu
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
pieprz, sól

Sposób przygotowania Risotto wiejskie

Myjemy i dzielimy kapustę na liście, które rozrywamy palcami na niewielkie kawałki. Myjemy łodygi selera i drobno siekamy. Obieramy, myjemy i kroimy w słupki marchew. Sparzamy wrzątkiem pomidory, obieramy ze skórek, wypestkujemy, po czym kroimy w kawałki. Zalewamy te jarzyny wraz z fasolą bulionem i gotujemy pod przykryciem przez 2 godziny na średnim ogniu. Kroimy boczek w drobną kostkę. Obieramy cebulę, siekamy drobno, a następnie smażymy wraz z ryżem na boczku i maśle, na niedużym ogniu przez 3-4 minuty, po czym zalewamy winem. Gotujemy i ciągle mieszamy gotując dalej na niewielkim ogniu, do momentu aż wino całkowicie nie odparuje. Dolewając stopniowo bulion wraz z ugotowanymi jarzynami oraz fasolą, gotujemy przez kwadrans, od czasu do czasy mieszamy. Dodajemy pieprz i sól, a następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy. Odstawiamy na 3-4 minuty, a następnie podajemy.

Przepis Risotto wiejskie dodany 2010-01-26 20:01 przez adam19

Ocen ten przepis

Średnia ocen: 0
Oddano 0 głosów
Drukuj ten przepis Poleć ten przepis innym
Komentarze:
Komentarz:
Podpis:
Teraz ogladasz przepis Risotto wiejskie
Zobacz także inne Dania główne oraz:

Strona główna

Wszystkie przepisy

Encyklopedia składników

Poradnik kucharza

O Nas

Dodaj własny przepis

Szukanie zaawansowane

Ciekawe strony

Tapety

Kontakt

Promuj stronę

Newsletter

Bezpłatny newsletter kulinarny, wpisz swój email!

Sonda

Jak często gotujesz?
Codziennie
Co dwa dni
Dwa razy w tygodniu
Raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w miesiącu
Nigdy

Losowy składnik

Badian
Badian