Liczba porcji: 8-10

Koszt: wysoki

Czas przygotowania: 2h 10min

Stopień trudnosci: trudny

Kaloryczność: wysoka


Polska

Polska

Rolada z kaczki

Składniki

jedna kaczka
boczek – około 200g
wątróbka wieprzowa – około 150g
2 jajka
czerstwa bułka
200g suszonych śliwek
pieprz, sól
gałka muszkatołowa
majeranek

Sposób przygotowania Rolada z kaczki

Kaczkę dokładnie sprawiamy i myjemy. Nacieramy ją majerankiem i solą ze wszystkich stron (również w środku). Bardzo starannie usuwamy z niej wszystkie kości tak, aby nie przeciąć skóry. Bułkę namaczamy i odciskamy z wody. Następnie kaczkę dzielimy na dwie części (jedną dużo większą od drugiej). Większą część wraz z bułką, wątróbką i jajkami przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Boczek podsmażamy, kroimy w kostkę i dodajemy do zmielonego mięsa. Śliwki namaczamy, również kroimy w kostkę i dorzucamy do wszystkiego. Dodajemy sól, gałkę muszkatołową i pieprz. Dokładnie wszystko ze sobą mieszamy. Pozostałą część kaczki wraz ze skórą rozkładamy na blacie, układamy na niej masę z mielonego mięsa, dobrze zawijamy i zawiązujemy. Obgotowujemy, a następnie pieczemy. Roladę z kaczki podajemy ostudzoną i pokrojoną w plasterki.

Przepis Rolada z kaczki dodany 2010-01-08 14:01 przez Kamil

Ocen ten przepis

Średnia ocen: 0
Oddano 0 głosów
Drukuj ten przepis Poleć ten przepis innym
Komentarze:
Komentarz:
Podpis:
Teraz ogladasz przepis Rolada z kaczki
Zobacz także inne Przystawki oraz:

Strona główna

Wszystkie przepisy

Encyklopedia składników

Poradnik kucharza

O Nas

Dodaj własny przepis

Szukanie zaawansowane

Ciekawe strony

Tapety

Kontakt

Promuj stronę

Newsletter

Bezpłatny newsletter kulinarny, wpisz swój email!

Sonda

Jak często gotujesz?
Codziennie
Co dwa dni
Dwa razy w tygodniu
Raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w miesiącu
Nigdy

Losowy składnik

Badian
Badian