Liczba porcji: 4

Koszt: średni

Czas przygotowania: 40min

Stopień trudnosci: łatwy

Kaloryczność: niska


Włochy

Włochy

Sałata z oliwkami

Składniki

1 główka sałaty
50g oliwek czrnych
1 ogórek
1pęczek rzodkiewek
4kromki chleba
8 małych kulek mozzarelli lub bundzu owczego
6 łyżek oliwy
2 łyżki octu
1 łyżeczka musztardy
1/2 pęczka szczypiorku
sól
pieprz
oliwa do smażenia

Sposób przygotowania Sałata z oliwkami

Liście sałat umyć i osuszyć. Porozrywać palcami na niewielkie kawałki i ułożyć w salaterce. Oliwki wypestkować. Rzodkiewki i ogórki umyć i pokroić w plasterki. Dodać wszystko do sałaty. Szczypiorek opłukać i drobno poszatkować. Z chleba usunąć skórkę. Miękisz pokroić w kostkę. Przysmażyć na dużej ilości, silnie rozgrzanej oliwy na złoty kolor (ok. 5 minut). Osączyć z nadmiaru oliwy i dodać do pozostałych składników. Dodać kulki mozzarelli lub bundzu. Oliwę połączyć z solą, pieprzem, musztardą. Wymieszać i odstawić na 3 minuty. Sosem tym polać sałatkę, posypać szczypiorkiem i podać.

Przepis Sałata z oliwkami dodany 2009-02-10 17:19

Ocen ten przepis

Średnia ocen: 9
Oddano 1 głosów
Drukuj ten przepis Poleć ten przepis innym
Komentarze:
Komentarz:
Podpis:
Teraz ogladasz przepis Sałata z oliwkami
Zobacz także inne Sałatki i surówki oraz:

Strona główna

Wszystkie przepisy

Encyklopedia składników

Poradnik kucharza

O Nas

Dodaj własny przepis

Szukanie zaawansowane

Ciekawe strony

Tapety

Kontakt

Promuj stronę

Newsletter

Bezpłatny newsletter kulinarny, wpisz swój email!

Sonda

Jak często gotujesz?
Codziennie
Co dwa dni
Dwa razy w tygodniu
Raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w miesiącu
Nigdy

Losowy składnik

Badian
Badian