Liczba porcji: 3-4

Koszt: niski

Czas przygotowania: 1h 20min

Stopień trudnosci: łatwy

Kaloryczność: niska


Arabia

Arabia

Sałatka warzywna z dodatkiem pszenicy

Składniki

pół szklanki pszenicy burghul
1/2 kg dojrzałych pomidorów
szklanka posiekanej naci pietruszki
3 średnie cebule
1/3 szklanki soku z cytryny
4 duże liście sałaty
2 łyżki posiekanych świeżych liści mięty
pół szklanki oliwy
sól

Sposób przygotowania Sałatka warzywna z dodatkiem pszenicy

Burghul zalać taką ilością wody, aby go zupełnie przykryła, i moczyć ok. 40 min. Na dno dużego sitka położyć zwilżoną gazę lub lnianą ściereczkę, wsypać burghul i mocno wyciskać, aż będzie zupełnie suchy. Po osuszeniu przełożyć go do głębokiej miseczki, polać sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. Na krótko przed podaniem wlać oliwę, wsypać miętę. Wymieszać z obranymi i drobno posiekanymi pomidorami, pokrajaną w kostkę cebulą i nacią pietruszki. Podawać na umytych i osuszonych liściach sałaty; można też zawijać sałatkę w te liście lub podawać w salaterce przybraną liśćmi sałaty.

Przepis Sałatka warzywna z dodatkiem pszenicy dodany 2010-10-14 08:01 przez Janek

Ocen ten przepis

Średnia ocen: 0
Oddano 0 głosów
Drukuj ten przepis Poleć ten przepis innym
Komentarze:
Komentarz:
Podpis:
Teraz ogladasz przepis Sałatka warzywna z dodatkiem pszenicy
Zobacz także inne Sałatki i surówki oraz:

Strona główna

Wszystkie przepisy

Encyklopedia składników

Poradnik kucharza

O Nas

Dodaj własny przepis

Szukanie zaawansowane

Ciekawe strony

Tapety

Kontakt

Promuj stronę

Newsletter

Bezpłatny newsletter kulinarny, wpisz swój email!

Sonda

Jak często gotujesz?
Codziennie
Co dwa dni
Dwa razy w tygodniu
Raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w miesiącu
Nigdy

Losowy składnik

Banan
Banan