Badian

Badian
Badian

Opis Badian

Drzewko anyżowe, które daje przyprawę, zwaną badianem, anyżem gwiazdkowym lub chińskim. Roślina ta należy do rodziny magnoliowatych; są to nieduże drzewa, nie występujące w stanie dzikim, uprawiane w Chinach południowych. W Chinach przyprawę tę nazywa się ośmiorożkiem (bajao), gdyż owoce jego, znajdujące się w handlu w postaci suszonej, mają postać ośmiorożnej gwiazdki zbudowanej ze zdrewniałych mieszków, jak łuski otulających błyszczące ziarna. Tę popularną w Azji Wschodniej przyprawę dodaje się do wielu potraw w dużych kawałkach (później usuwając ją) albo też w postaci mielonej i tłuczonej. Ma ona przyjemny zapach, bardzo podobny do anyżu, ale silniejszy, jest pozbawiona goryczki i nieco inaczej smakuje. Używa się jej do mięs i warzyw, szczególnie kapustnych. W Europie stosuje się ją do pierników i likierów oraz w lecznictwie. Na polskim rynku nie występuje za często. W ogrodach i parkach można spotkać anyż japoński, roślinę podobną, ale o owocach trujących.

Przepisy z tym skladnikiem:

Komentarze:
Komentarz:
Podpis:
Zobacz także:

Strona główna

Wszystkie przepisy

Encyklopedia składników

Poradnik kucharza

O Nas

Dodaj własny przepis

Szukanie zaawansowane

Ciekawe strony

Tapety

Kontakt

Promuj stronę

Newsletter

Bezpłatny newsletter kulinarny, wpisz swój email!

Sonda

Jak często gotujesz?
Codziennie
Co dwa dni
Dwa razy w tygodniu
Raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w miesiącu
Nigdy

Losowy składnik

Sól
Sól