Banan

Banan
Banan

Opis Banan

Banan to bardzo popularny owoc z żółtej barwie (niedojrzały jest zielony) i podłużnym kształcie. Pod twardawą skórką kryje się miąższ banana, który jest używany do celów konsumpcyjnych. Kulinarnie banan jest mało popularny w Polsce, a szkoda. Można z niego przyrządzać wspaniałe desery, pyszne koktajle, i bardzo dobre ciasta. Ponadto banan jest używany jako jeden ze składników sałatek owocowych, jogurtów, dań dla dzieci. Wartości odżywcze: woda 74%, węglowodany 23%, białko 1,2%, tłuszcze 0,14%; mikroelementy: Potas 390mg/100g, Magnez 36mg, Fosfor 28mg, Wapń 8,7mg, Sód 1mg, Żelazo 0,55mg; witaminy: C (12mg), E (0,45mg), B6 (0,37mg), B2, B1.

Przepisy z tym skladnikiem:

Bananowe ciasto
Błękit pacyfiku
Komentarze:
Komentarz:
Podpis:
Zobacz także:

Strona główna

Wszystkie przepisy

Encyklopedia składników

Poradnik kucharza

O Nas

Dodaj własny przepis

Szukanie zaawansowane

Ciekawe strony

Tapety

Kontakt

Promuj stronę

Newsletter

Bezpłatny newsletter kulinarny, wpisz swój email!

Sonda

Jak często gotujesz?
Codziennie
Co dwa dni
Dwa razy w tygodniu
Raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w miesiącu
Nigdy

Losowy składnik

Lód
Lód