Cytryna

Cytryna
Cytryna

Opis Cytryna

Cytryna to bardzo znany owoc, o kwaśnym smaku. Owoce te rosną na drzewach w cieplejszych krajach niż Polska. Dojrzałe mają kolor żółty, kształt jajowaty wydłużoną końcówką. Gruba skórka okrywa bardzo soczysty, żółtawy, kwaśny miąższ. Jej główną zaletą jest duża ilość witaminy C. Ponadto cytryna zawiera również witaminy B1, B2, B6, a także karoten, oraz mikroelementy Sód, Magnez, Potas, Wapń, Żelazo, Jod, Fosfor. Bardzo często do potraw używany jest też sok z cytryny.

Przepisy z tym skladnikiem:

Fresh pear
Tequila sunrise
Mazurek ze śliwek suszonych
Migdałowa fasolka szparagowa
Karp wschodni
Pstrąg w migdałach
Cycki murzynki
Komentarze:
Komentarz:
Podpis:
Zobacz także:

Strona główna

Wszystkie przepisy

Encyklopedia składników

Poradnik kucharza

O Nas

Dodaj własny przepis

Szukanie zaawansowane

Ciekawe strony

Tapety

Kontakt

Promuj stronę

Newsletter

Bezpłatny newsletter kulinarny, wpisz swój email!

Sonda

Jak często gotujesz?
Codziennie
Co dwa dni
Dwa razy w tygodniu
Raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w miesiącu
Nigdy

Losowy składnik

Angostura bitters
Angostura bitters