Liczba porcji: 4

Koszt: średni

Czas przygotowania: 50min

Stopień trudnosci: łatwy

Kaloryczność: średnia


Włochy

Włochy

Spaghetti sycylijskie

Spaghetti sycylijskie

Składniki

50 dag makaronu spaghetti
10 dag tuńczyka w oleju
4 spore pomidory
2 ząbki czosnku
pół pęczka pietruszki
skórka z połówki cytryny dość drobno posiekana
4 łyżki oliwy
pieprz, sól

Sposób przygotowania Spaghetti sycylijskie

Gotujemy spaghetti „al dente” (lekko twardy) we wrzącej osolonej wodzie, a następnie odcedzamy. Sparzamy pomidory wrzątkiem, obieramy, wypestkujemy, po czym kroimy je na niewielkie kawałki. Obieramy czosnek i go miażdżymy. Płuczemy, a następnie drobno siekamy pietruszkę. Odsączamy tuńczyka z tłuszczu, po czym kruszymy go na małe kawałki. Na sporej patelni pokrytej rozgrzanym olejem podsmażamy czosnek. Dodajemy pomidory, tuńczyka oraz odrobinę pieprzu. Podsmażamy przez 10 minut na niewielkim ogniu. Dodajemy ugotowane spaghetti i trzymamy na ogniu przez kolejne 4 minuty. Dobrze mieszamy. Całość podajemy posypane pietruszką oraz skórką cytrynową.Mozna przyozdobić kawałkami pomidora.

Przepis Spaghetti sycylijskie dodany 2010-02-04 16:01 przez kasia22

Ocen ten przepis

Średnia ocen: 9
Oddano 1 głosów
Drukuj ten przepis Poleć ten przepis innym
Komentarze:
Komentarz:
Podpis:
Teraz ogladasz przepis Spaghetti sycylijskie
Zobacz także inne Dania główne oraz:

Strona główna

Wszystkie przepisy

Encyklopedia składników

Poradnik kucharza

O Nas

Dodaj własny przepis

Szukanie zaawansowane

Ciekawe strony

Tapety

Kontakt

Promuj stronę

Newsletter

Bezpłatny newsletter kulinarny, wpisz swój email!

Sonda

Jak często gotujesz?
Codziennie
Co dwa dni
Dwa razy w tygodniu
Raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w tygodniu
Rzadziej niż raz w miesiącu
Nigdy

Losowy składnik

Sok z cytryny
Sok z cytryny