Liczba porcji: 6-8

Koszt: ¶redni

Czas przygotowania: 1h 40min

Stopieñ trudnosci: ¶redni

Kaloryczno¶æ: ¶rednia


Polska

Polska

¯urek na ¶niadanie wielkanocne

Sk³adniki

1,5 l bulionu warzywno-miêsnego
1 l ¿uru
bia³a kie³basa surowa oko³o pó³ kg
cebula
4 jajka ugotowane na twardo
pó³ szklanki gêstej ¶mietany
1 ³y¿ka startego chrzanu
3 li¶cie laurowe
5 z±bków czosnku
kilka ziarenek czarnego pieprzu
³y¿ka majeranku
sól i pieprz

Sposób przygotowania ¯urek na ¶niadanie wielkanocne

Wywar podgrzewamy, wk³adamy do niego kie³basê i gotujemy dalej. Nastêpnie dodajemy podsma¿on± cebulkê, pieprz w ziarenkach oraz li¶cie laurowe. Razem gotujemy dalej. Po oko³o pó³ godzimy wyjmujemy cebulê i wlewamy ¿ur. Dalej trzymamy na palniku przez kolejne pó³ godziny. Kie³basa powinna byæ ju¿ dobrze ugotowana. Wyci±gamy j± z naszego wielkanocnego ¿urku i dodajemy zmia¿d¿ony czosnek oraz chrzan. Zabielamy nastêpnie ¶mietan± i doprawiamy majerankiem. Na koñcu przyprawiamy dodaj±c pieprz i sól.

¯urek wielkanocny wlewamy gor±cy do talerz, w których znajduj± siê gotowane jajka pokrojone w po³ówki oraz kie³basa pokrojona w plasterki.

Przepis ¯urek na ¶niadanie wielkanocne dodany 2010-03-25 20:36 przez Greta

Ocen ten przepis

Średnia ocen: 0
Oddano 0 głosów
Drukuj ten przepis Poleæ ten przepis innym
Komentarze:
Komentarz:
Podpis:
Teraz ogladasz przepis ¯urek na ¶niadanie wielkanocne
Zobacz tak¿e inne Potrawy wielkonocne oraz:

Strona g³ówna

Wszystkie przepisy

Encyklopedia sk³adników

Poradnik kucharza

O Nas

Dodaj w³asny przepis

Szukanie zaawansowane

Ciekawe strony

Tapety

Kontakt

Promuj stronê

Newsletter

Bezp³atny newsletter kulinarny, wpisz swój email!

Sonda

Jak czêsto gotujesz?
Codziennie
Co dwa dni
Dwa razy w tygodniu
Raz w tygodniu
Rzadziej ni¿ raz w tygodniu
Rzadziej ni¿ raz w miesi±cu
Nigdy

Losowy sk³adnik

M±ka
M±ka